Cum e sa fii cameraman la nunta si cat se castiga

Istoria primelor verighete / Erau purtate pe al treilea deget de la mana stanga
Am fost cameraman de nunta la Becali / Pareri si Remuneratie
Show all

Este tare frumoasa experienta de a fi cameraman la nunta sau botez. Tot timpul ai parte de energia pozitiva emanata de miri si invitati. Daca filmezi foarte bine, ai experienta si un portofoliu pe masura, atunci sigur ai parte de oferte pentru filmari nunti/botezuri si alte evenimente importante din viata omului.

Nu este usor sa fi cameraman la nunta, dar este extrem de frumos. Poti calatori, poti vedea locuri noi si, poate cel mai important, iti faci prieteni noi tot timpul.

Daca esti pasionat de filmari si de aparatura pe care o ai, atunci sigur vei face filme de nunta din ce in ce mai speciale, pentru ca tot timpul vrei sa experimentezi lucruri noi.

Si-n domeniul nuntilor apar alte metode de filmare, alte metode de coloristica a filmarilor, iar de la an la an apar sau revin clipuri de nunta la moda.

Cameraman Nunta

Cameraman Nunta

EXEMPLU: Prin 2010 era la moda ca operatorul (cameramanul de nunta) sa ia mini-interviuri cu mirii si cu invitatii de la eveniment, pe care sa le introduca in filmul nuntii la montaj. In 2014 observ o revenire a acestei „mode”.

De doi ani de zile a aparut si moda aruncarii GoPro-ului in cristelnita, la botezuri, sau filmari fullhd cu drona de la biserica sau de la locatia restaurantului.

Cat castiga un cameraman la nunta?

In primul rand, cred ca ar trebui sa vorbim de cat trebuie sa investesti ca si cameraman de nunta, inainte sa te apuci de evenimente.

Un cameraman de nunta, in 2014, are nevoie de o camera video performanta, care sa filmeze FullHD sau 4K, plus accesoriile specifice unei camera, cum ar fi:

  • trepied
  • lavaliere
  • lumini

Cameramanul de nunta mai are nevoie si de o statie grafica pe care sa monteze imaginile filmate la nunta/botez, nu?

Un aparat foto/video bun, care filmeaza Full Frame, FullHD, costa intre 3.000 si 8.000 de lei, doar body-ul. Daca mai adaugam si obiectivele necesare filmarii in interior, exterior, etc, mai poti adauga cel putin inca 10.000 ron.

O statie grafica pentru montajul evenimentelor de tip: nunti, botezuri, aniversari; costa cel putin 9.000 RON, fie el PC sau Macintosh.

Din experienta personala, va recomand sa montati/editati imaginile de nunta/botez pe o platforma Macintosh, nu PC. Este mult mai stabila, nu necesita formatari la fiecare sase luni si nici NU PREA exista virusi.

Cameraman la Nunta

Cameraman la Nunta

Daca facem un calcul scurt, ajungem la concluzia ca, din start, daca ne apucam de o asemenea afacere trebuie sa investim 5.000 de euro.

Cum e sa fii cameraman la nunta si cat se castiga

Tot timpul apar aparate, obiective si platforme grafice noi, iar pentru a fi un cameraman respectat si pentru a dainui in aceasta meserie, automat trebuie sa upgradezi tot timpul aparatura cu care lucrezi.

Asadar, in fiecare an trebuie sa investesti o parte din profituri in aparatura, daca vrei sa faci lucruri de calitate, de „lux pentru tine„.

Un cameraman de nunta trebuie sa fie constiincios si sa isi faca un plan pentru fiecare eveniment in parte. Noi, la lux pentru tine, mergem inaintea inceperii evenimentului, pentru a filma cadrele pe care nu avem timp sa le luam in momentul ceremoniei sau a petrecerii, cum ar fi:

  • detalii din curtea bisericii
  • detalii din interiorul bisericii: picturi, carti, cristelnita, aranjamente si alte detalii
  • detalii din preajma restaurantului, daca acesta este localizat pe lac, de exemplu

Toate aceste detalii necesita timp si ca editor imagine ai nevoie de ele pentru a face filmul nuntii; montaje de tip intro, middle si outro.

Dupa parerea mea, exista trei tipuri de cameramani de nunta: amatori, medii si profesionisti. Sa ii luam pe fiecare in parte pentru a vedea cat ar putea sa castige:

Cameramanii de nunta amatori

Onorariile cameramanilor amatori incep de la 300 ron. Da, am auzit de cameramani, la tara, care iau 300 ron, pentru cadre filmate cu handycam-uri. Handycam-uri care, in mod normal, ar trebui luate doar in vacante:). Nu sunt, sub nici o forma, la nivelul de a filma o nunta in 2014.

Dupa parerea mea, de astfel de cameramani ar trebui sa va feriti. Imaginile vor fi de aceeasi calitate, cum ar fi filmate de o ruda sau un prieten d-al dumneavoastra. Nu ar fi nici o diferenta si e pacat sa dati banii degeaba.

Cameramani de nunta medii

Onorariile cameramanilor medii incep de la 400 de euro. Cameramani medii sunt destui, sunt acei cameramani care nu investesc in aparatura mai mult decat este strict necesar si care nu ofera nimic in plus fata de un cameraman amator, in afara de aparatul cu care filmeaza si de statia grafica.

Cameramani de nunta profesionisti

Onorariile cameramanilor profesionisti incep de la 600 de euro si pot ajunge pana la 1.500 de euro, pentru doi cameramani si un fotograf, plus GoPro si Drona incluse in pret. Cameramanii profesionisti de nunta, nu predau nunta/botezul pana cand nu este totul perfect.

GoPro sub apa la Botez

GoPro sub apa la Botez

Cameramanul de nunta profesionist are cele mai bune imagini si nu-i este teama de a petrece ore in plus, pentru a avea cadre de invidiat pentru montajul final.

Un cameraman profesionist va preda materialul final cu dvd-uri, blu-ray-uri si coperti personalizate, cu montaje de tip intro, middle si outro. Lux Pentru Tine ofera la final, poze cu mirii cadou, carcase de DVD din piele si, in functie de pachetul ales, filmari cu GoPro Hereo3 FullHD gratis.

Acestea sunt castigurile aproximative pe care un videographer (Cameraman si Editor Imagine) le poate incasa dupa fiecare eveniment.

Cameraman Nunta2

Cameraman Nunta2

Desigur, toate evenimentele difera de la unul la altul, unii vor doi cameramani, altii vor calitate 4K in loc de FullHD, unii nu-si doresc discuri Blu-Ray ci vor doar DVD, chiar daca este pe jumatate calitatea. Sunt oameni si oameni, iar preturile difera.

Nu uitati, castigurile videographerilor amatori reprezinta dezamagirea clientilor in cele mai multe cazuri.

Deci, vreti sa va apucati de evenimente? Foarte bine, este un domeniu care va exista intotdeauna si in care niciodata nu vom fi destui videographeri.

Sigur, unii sunt mai slabi, altii sunt profesionisti la superlativ, dar ce ar fi profesionistii fara acei videographeri amatori cu care poti compara piata?

Sper ca v-am oferit informatii pretioase pentru a va incepe propria afacere sau poate va doriti un cameraman la nunta dumneavoastra? Daca va doriti un cameraman, atunci puteti viziona filmele noastre, aici. Preturi aveti aici.

Am sa va pun chiar aici doua montaje marca Luxury Media Events, pentru a viziona din portofoliul nostru: