Cati bani cer Preotii pentru Nunta sau Botez

MAI 2014: Targ de Nunti in Bucuresti
Piscina de la Bery Fitness, din Berceni / PARERI

Preturile variaza de la 200 la 1.500 RON. Pretul depinde de Biserica pe care o alegeti, daca sunt mai multi preoti, s.a.m.d. Vorbesc de preturile cerute de preotii Bisericii Ortodoxe Romane. In Biserica Romano-Catolica, sumele medii sunt intre 250-300 RON.

Tarifele pentru nunti si botezuri, in Bucuresti, incep de la 250 de lei si ajung pana la 1.500 de lei. Nu in toate cazurile credinciosii primesc si chitanta.

Potrivit reprezetantilor Bisericii, fiecare parohie este libera sa isi stabileasca propriile tarife. Banii care se strang din cununii religioase si botezuri se duc, teoretic, pentru intretinerea bisericii.

Cati bani cer Preotii pentru Nunta sau Botez

PRETURI NUNTA/BOTEZ BISERICI BUCURESTI

Biserica Sfantul Silvestru

O cununie religioasa oficiata in biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti de patru preoti ar costa 1.000 de lei.

Accesorii barbati-brose-cravate-UGO

Biserica „Domnita Balasa”

La biserica “Domnita Balasa”, ctitorita in urma cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez si 1.000 de lei pentru cununia religioasa, totul cu chitanta. Slujba este oficiata de trei preoti, iar corul este inclus in acesti bani. De asemenea, se plateste un avans de circa 200 – 300 de lei.

Cati bani cer Preotii pentru o nunta sau botez

Cati bani cer Preotii pentru o nunta sau botez

Biserica Sfantul Spiridon cel Nou

La Sfântul Spiridon cel Nou, biserica cu o arhitectura deosebita din zona Pietei Unirii, botezul costa 1.000 de lei fara cor, si 1.200 de lei cu cor.

Biserica Sfantul Anton

La biserica Sfantul Anton, situata in spatele Hanului Manuc, pretul este de 800 de lei. Pentru botez, pretul este la jumatate.

Inainte de a veni la Taina Cununiei se cuvine a ne pregati pentru primirea Duhului Sfant. Aceasta pregatire consta in primenirea sufletului prin Sfanta Spovedanie si participarea la o Cateheza prin care aflam mai multe despre obligatiile si datoriile sotilor fata de Dumnezeu si Biserica, unul fata de altul, a mirilor fata de nasi, etc.

LA CUNUNIE NU TREBUIE SA UITAM DE:

 • Certificatul de casatorie civila al mirilor.
 • Verighetele.
 • Lumanarile de cununie.
 • O sticla de Vin rosu dulce si piscoturi.
 • Nasii trebuie sa fie cununati religios (ortodox).
 • Ambii miri sa fie crestini ortodocsi.
 • respectarea orei programate, pentru evitarea suprapunerilor ulterioare.
 • Bomboanele le puteti servi pastrând curatenia, si nu se arunca pe jos grâu, orez, petale sau confeti).
 • Tinuta decenta si atentie la slujba.
Tarife Bisericesti

Tarife Bisericesti

CAND NU SE FAC CUNUNII

 • in toate zilele de post de peste an
 • in ajunul si in zilele de Praznicelor Imparatesti
 • in saptamana lasatului sec de brânza
 • de Intampinarea Domnului (1 – 2 februarie)
 • in Postul Sfintelor Pasti
 • in Saptamana Luminata
 • de Inaltarea Domnului
 • de Rusalii
 • in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
 • in Postul Adormirii Maicii Domnului
 • de Adormirea Maicii Domnului
 • de Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul
 • de Nasterea Maicii Domnului
 • de Inaltarea Sfintei Cruci
 • in Postul Nasterii Domnului
 • de la Nasterea Domnului pana la Botezul Domnului

CUNUNIA (NUNTA)

A sasea Taina a Bisericii este Sfanta Taina a Nuntii, prin care, dupa fagaduinta mirelui si a miresei data in mod liber in fata preotului, li se impartaseste acestora harul dumnezeiesc, care sfinteste însotirea lor dupa fire, prefacand-o intr-o desavarsita si curata legatura duhovniceasca, intr-o unire pe viata, dupa chipul legaturii dintre Mantuitorul Iisus Hristos si Sfanta Sa Biserica.

Casatoria a fost randuita de insusi Dumnezeu inca in Vechiul Testament. Astfel, in cartea Facerii ni se arata ca Ziditorul a toate a asezat casatoria chiar de la inceput, prin cuvintele: «Nu e bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el» (Facere II, 18).

El a binecuvantat insotirea barbatului cu femeia, zicand: «Cresteti si va înmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti (Facere I, 28).

Dar in Noul Testament casatoria este inaltata si asezata de Mântuitorul Iisus Hristos in randul Sfintelor Taine.

El a cinstit-o prin aceea ca a luat parte la Nunta din Cana Galileii (Ioan II, 1-11). Iar de cate ori a gasit bun prilej sa graiasca despre casatorie, El a privit-o ca Sfanta Taina, subliniind importanta ei prin cuvintele: «Pentru aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup, asa incat nu mai sunt doi, ci un trup. Deci ce a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta» (Matei XIX, 5-6).

Cati bani cer Preotii pentru o Nunta sau Botez

Credincios urmator întru toate Mantuitorului Iisus Hristos, Sfantul Apostol Pavel ii indeamna pe soti sa-si iubeasca sotiile, precum Hristos a iubit Biserica, iar pe sotii sa fie supuse barbatilor lor ca Domnului, «pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este capul Bisericii” (Efes. V, 23). Si incheie prin cuvintele: Taina aceasta mare este, iar eu zic in Hristos si in Biserica» (Efes. V, 32).

Asemenea celorlalte Sfinte Taine, si Taina Nuntii se savarseste in biserica, mai potrivit in zi de duminica, dupa Sfanta Liturghie, cand obstea credinciosilor se afla in casa lui Dumnezeu. Potrivit poruncii a noua a Bisericii, nu se fac nunti insa in timpul posturilor si in anumite sarbatori ale anului. Exceptia de la aceasta regula o poate incuviinta numai episcopul.

Cununia se incheie pentru intreaga viata a celor ce o primesc; o poate desface numai moartea (Matei XIX, 6 ; 1 Cor. VII, 10). Doar necredinciosia unuia din soti fata de celalalt, o poate desface, caci ea înseamna nimicirea iubirii curate dintre soti. Sotul nevinovat poate incheia o noua casatorie, dupa desfacerea celei dintai, asa cum poate face si sotul ramas vaduv prin deces.

Tarife Bisericesti BOR

Tarife Bisericesti BOR

Formula Sfintei Taine a Nuntii este :

„Se cununa robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Duminezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin», savarsitorul ei fiind episcopul sau preotul care administreaza harul dumnezeiesc.

Primitorii acestei Sfintite Taine sunt credinciosii crestini – barbati si femei – care au varsta aratata in legile tarii, sunt liberi sa-si marturiseasca dorinta de a intemeia o familie, care nu sunt inruditi in anumite grade si au incheiat casatoria civila.

Sotii uniti prin Sfanta Taina a Nuntii sunt indatorati la pastrarea dragostei curate si a respectului unuia catre altul, la cresterea fiilor lor în temerea de Dumnezeu, la cinstirea Sfintei Biserici si la iubirea Patriei in care vietuiesc si care lucreaza spre binele lor si al semenilor.

RUGACIUNEA CELOR CE SE CASATORESC

„”Stapane, Doamne Dumnezeul nostru, Sfintitorul nuntii celei de taina si preacurate, Pazitorul nestricaciunii si Chivernisitorul cel bun al celor lumesti, Cel ce din inceput ai zidit pe om si l-ai pus ca pe un împarat fapturii si ai zis: Nu este bine sa fie omul singur, sa-i facem ajutor potrivit pentru el si, pentru aceasta, ai poruncit sa lase omul pe tatal sau si pe mama sa si sa se lipeasca de sotia sa (sotul sau) si sa fie amândoi un, trup, iar pe care Dumnezeu i-a unit, omul sa nu-i desparta;

insuti Stapane, trimite darul Tau cel ceresc si peste mine nevrednicul robul Tau (nevrednica roaba Ta) si binecuvinteaza casatoria pe care astazi o leg inaintea fetei Tale. Curateste toate pacatele mele, iarta-mi toate faradelegile, dezleaga-mi toate greselile cele, de voie, si cele fara de voie;

uneste gandurile, cugetele si inimile noastre in dragoste nefatarnica si in credinta nestramutata; indrepteaza pasii nostri pe cararile Tale, pentru ca sa implinim pururea voia Ta cea sfânta.

Umple casa noastra de toate bunatatile cele de pe pamant si ne invredniceste sa petrecem impreuna vietuirea noastra fara de prihana, ca sa sporim spre tot lucrul bun, de folos Patriei si Tie bineplacut.

Pazeste-ne intru toate zilele vietii noastre, ca sa plinim cu inima curata poruncile Tale si sa laudam si sa preamarim Preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.””