Contractul prenupțial – Lucruri de știut

Evita sa-i spui asta unei mirese in ziua nuntii!
Scapă de riduri fără operație! Află cum ajută botoxul!
Show all

Ce este un contract prenupțial?

Contractul prenupțial este un document legal care se încheie între cei doi soți. Deși, contractele pot diferi de la un cuplu la altul, de regulă clauzele incluse stipulează modul în care bunurile vor fi împărțite în cazul unul divorț.

În vremurile noastre, una din trei căsători se termină cu un divorț, astfel încât tot mai multe cupluri aduc în discuție contractul prenupțial. Dacă la început acest lucru se întâmpla doar dacă unul din viitorii soți era foarte bogat, acum nu mai este cazul.

Cine ar trebui să semneze un contract prenupțial?

Gândește-te la un contract prenupțial dacă:

  1. ai proprietăți pe numele tău
  2. ești acționar la o firmă
  3. este posibil să primești o moștenire
  4. ai copii dintr-o căsătorie anterioară

Când se semnează contractul prenupțial?

Poate credeai că acest contract se semnează doar înainte de căsătorie, însă se poate face și după – la cel puțin un an de la încheierea căsătorie, mai exact.

Înainte de căsătorie, este nevoie să mergi la un birou notarial împreună cu viitorul soț pentru a semna acest contract prin care se stabilește regimul matrimonial ales. Odată cu depunerea actelor pentru încheierea căsătoriei, la Starea Civila trebuie depus și contractul prenupțial.

Sentinta de divort - contract prenuptial

Sentinta de divort – contract prenuptial

În cazul în care ești deja căsătorită și dorești un contract de acest gen, trebuie să mergi la notar cu actele de identitate, dar și cu certificatul de căsătorie.

Când este un contract prenupțial valid?

  1. acordul trebuie să fie în scris
  2. trebuie să fie semnat în mod voluntar de fiecare dintre părți
  3. fiecare parte trebuie să prezinte o listă cu bunurile deținute

Atenție! Dacă una dintre părți a „uitat” să menționeze un bun pe care îl deține, contractul poate fi declarat nul.

„Dar ne iubim, pentru ce ne trebuie un contract prenupțial?”

Din păcate, nimeni nu poate să prevadă viitorul. Chiar dacă în momentul de față vă iubiți și sunteți siguri că vei fi împreună pentru totdeuna, nu ai de unde să știi ce se va întâmpla în viitor. Este mai bine să fi precaută decât să regreți.

De asemenea, pentru ca un astfel de contract să fie legal, aveți grijă să respectați toate legile in vigoare. Așadar:

  1. angajați-vă câte un avocat diferit care să vă reprezinte, deopotrivă tu, cât și partenerul tău. Este recomandat să apelați la avocați specializați în astfel de probleme
  2. semnați contractul prenupțial în prezența unui notar public, de față aflându-se totodată și avocații care vă reprezintă interesele
  3. realizați contractul prenupțial în cel puțin trei exemplare, câte unul pentru tine și viitorul soț, iar ultima copie legalizată o puteți încredința unui avocat spre păstrare

În general, după cum ne sfătuiesc specialiștii, este util să aducem la cunoștința partenerului posibilitatea încheierii unui contract prenupțial cu câteva zeci de zile înainte de data nunții.

În fond, celălalt nu trebuie nici pus în fața faptului împlinit, nici forțat să semneze și nici luat prin surprindere cu cinci minute înainte de a se îndrepta spre altar pentru că este foarte posibil să se hotărască pe loc că nu mai vrea să oficializeze nicio relație.

Ce este contractul prenuptial in caz de divort

Ce este contractul prenuptial in caz de divort

Pe de altă parte, unul dintre cele mai importante beneficii ale unui contract prenupțial valid este că te scapă de o mulțime de dureri de cap în caz de divorț.

Bineînțeles, nu are puterea de a-ți salva inima făcută bucăți, dar cel puțin vei dormi mai bine noaptea știind că ai tăi copii nu vor ajunge pe drumuri și că nu există riscul să-ți pierzi casa pe care ai cumpărat-o înainte de căsătorie.

Nu în ultimul rând, un contract prenupțial nu este un document rigid, astfel că multe beneficii pot fi adăugate. De pildă, după un număr de ani de căsnicie se poate mări suma pe care fiecare din părți o poate primi în caz de divorț.

Totodată, este posibil ca, dacă atât tu, cât și soțul tău sunteți de acord, să stabiliți o perioadă fixă de timp, să zicem 10 sau 20 de ani după care contractul prenupțial să expire.