Cum să folosești Data Highlighter din Google Webmaster Tools

Legenda si cadouri de Mos Nicolae
Filmulețe la rezoluție 4K! Ce facem cu 4K și QuadHD?
Show all

Ce este Data Highlighter de la Google?

Data Highlighter este un webmaster’s tool prin care „inveti” Google ce inseamna fiecare lucru din site-ul tau. Este foarte usor de folosit. Utilizezi Data Highlighter pentru a tag-ui titluri, descrieri, preturi, imagini din site-ul tau.

Webmasters Tools

Pur si simplu ii arati lui Google ce e titlu, ce e descriere, etc, pentru ca site-ul tau sa fie indexat si inteles mult mai bine decat pana in acel moment. Google va prezenta datele tale mai atractiv si in alte moduri decat o facea pana acum. Exemplu mai jos:

Data Highlighter exemplu

Notă: Data Highlighter poate accesa doar acele pagini pe care a fost Google recent. Trebuie sa stii ca in cazul in care Google nu a intrat (crawl) sau nu poate intra pe una dintre paginile tale, asemenea unor pagini formular de contact, nici nu va intra, chiar si daca vei completa Data Highlighter.

Poti folosi Data Highlighter pentru a instrui Google despre urmatoarele tipuri de date de pe site:

Pentru a-i spune lui Data Highlighter care dintre paginile site-ului contin date, trebuie sa creezi una sau mai multe seturi de pagini (page sets).

Cum folosim Data Highlighter

Un „page set” este o colectie de pagini, din site, care afiseaza datele cele mai importante si care sunt organizate in asa fel incat URL-urile urmaresc un model simplu. Data Highlighter va invata Google despre paginile care sunt intr-un „page set”.

EXEMPLU DE PAGE SETS, mai jos:

Data Highlighter exemplu din google

Data Highlighter nu va invata Google despre paginile care contin deja markup HTML, care specifica datele structurate. Poti folosi Data Highlighter daca unele dintre paginile site-ului nu au markup HTML.

Daca site-ul tau organizeaza datele in alte moduri (cum ar fi folosirea diferitelor template-uri de muzica), poti crea un set de pagini (page sets) pentru fiecare categorie.

De exemplu, sa presupunem ca avem un site care contine informatii despre muzica si despre diverse evenimente de dezvoltare personala in urmatoarele pagini:

  1. www.example.com/events/music/pop/pop-music.html
  2. www.example.com/events/music/classical/classical-music.html
  3. www.example.com/events-speaking/europe/personal-development.html
  4. www.example.com/events-speaking/asia/asia-personal-development.html

Pagina 1 si 2 sunt in acelasi set de pagini (page set) pentru ca amandoua descriu evenimente legate de muzica si URL-ul lor. Urmareste un model simplu: www.example.com/events/music/*

De asemenea, pagina 3 si 4 poti fi in alt set de pagini (page set) pentru ca amandoua descriu evenimente de dezvoltare personala si URL-ul lor.

Urmareste un model simplu: www.example.com/events-speaking/*

De fiecare data cand Google intra (crawls) pe paginile site-ului tau, Data Highlighter extrage datele si face ca acele date sa fie gasite ca rich snippets (extrase imbogatite).

Ce inseamna RICH SNIPPETS?

  • De exemplu, rezultatul pentru un anumit restaurant poate contine informatii suplimentare cu privire la evaluarea utilizatorilor sau gama de preturi practicate. De asemenea, rezultatul pentru o reteta culinara poate conţine o minipoza a retetei, evaluarea data de catre utilizatori, precum si durata totala de pregatire. Nu in ultimul rand, rezultatul pentru un album de muzica poate conţine lista de titluri, durata si legaturile catre paginile cu informatii despre fiecare dintre ele.
  • Aceste informatii suplimentare poarta denumirea de rich snippets (extrase imbogatite) si sunt concepute pentru a oferi utilizatorului de Internet o imagine de ansamblu asupra paginii web si a relevantei acesteia in raport de interogarea sa.

Daca faci schimbari radicale asupra afisarii informatiei dintr-un URL, atunci ar trebui sa stergi setul de pagini (page set) si sa introduci un alt set (updatat) in Data Highlighter.

Mai jos am pus un exemplu: pagina luxpentrutine.ro/despre-luxury-media-events/ in Data Highlighter

Data Highlighter luxpentrutine.ro

Esti pregatit sa incepi?

  • Pentru a incepe sa folosesti Data Highlighter, creeaza un set de pagini (page set) aici
  • Ti-am pregatit si un clip de prezentare a Data Highlighter tool aici