Filmare SD, HD sau FullHD? Standard Definition sau High Definition?

DJ sau Formatie la nunta? Bune si rele, pro si contra.
Show all

Filmare SD sau HD? Sau FullHD? Filmarea HD (High Definition) reprezinta o calitate mai buna a imaginii decat standardul SD (Standard Definition) deoarece rezolutia are un numar mai mare de linii, pixeli mai mici si mai apropiati, rezultînd imagini HD de pana la 5 ori mai clare, realistice, culori vibrante, mai multe detalii.

SD vs HD

SD vs HD

Cu cat televizoarele pe care imaginile HD sunt vizionate au dimensiuni mai mari, cu atat mai bine se poate observa calitatea foarte buna a imaginii. Pe televizoarele de dimensiuni mici diferenta de calitate a imaginii nu este sesizabila.

  • filmarea SD care se preda de regula pe DVD are rezolutia maxima 720×576;
  • filmarea HD care se poate preda pe Blu-Ray, poate ajunge pana la rezolutia maxima de 1920×1080, existînd si alte rezolutii  1440×1080, etc;

Daca faceti o comparatie simpla intre rezolutii, veti observa la prima vedere ca o filmare HD asigura o calitate dubla fata de o filmare normala (exemplu: jucati-va cu rezolutia monitorului dumneavoastra, foarte putini veti rezista pe rezolutia  cea mai joasa a monitorului).

Televizoarele cu definitie standard (SD) au 720 x 576 pixeli sau 576 de linii de 720 pixeli.

Ecranele televizoarelor cu inalta definitie (HD) au o rezoluţie mult mai ridicata, de doua ori mai mare la 1280 x 720 (HD Ready) si pina la de cinci ori mai mare la 1920 x 1080 pixeli (FullHD).

Asadar, mai multi pixeli înseamna o rezolutie mai buna si imagini mai detaliate.

Filmare SD sau HD? Asta-i intrebarea!

Un material filmat in rezolutie standard este livrat pe suport DVD. Un DVD clasic de 4.7Gb poate înregistra o capacitate de 1ora 30min  filmata in standard definition.

Avînd în vedere faptul ca rezolutia FullHD este de 5 ori mai mare decat rezolutia SD, atunci proportia se va pastra si la discul de stocare. Aici intra in discutie notiunea de Blu-Ray Disc (BD) care are o capacitate de stocare de 25Gb (aproximativ de 5 ori mai mare decat un DVD).

SD sau HD si FullHD

SD, HD si FullHD

In concluzie, livrarea unui film FullHD se face pe suport Blu-Ray Disc. Pentru a viziona un film in FullHD, vom avea nevoie de un Blu-Ray Player.

Aceste aparate arata si functioneaza la fel ca si DVD Playerul clasic pe care îl stim cu totii, doar ca citeste si discurile de capacitate mare Blu-Ray.

Alegem FullHD pentru filmarea unei nunti? Raspunsul este clar DA. De ce? Din urmatoarele motive:

  • Calitatea superioara fata de formatul standard definition pe care îl stim cu totii: rezolutie de cinci ori mai mare, claritate, culori mai bine definite.
  • Materialul este livrat pe Blu-Ray Disc pentru vizionarea pe televizoare cu capacitate FullHD sau HDReady, dar se ofera si o copie pe DVD pentru vizionarea pe DVD Player si Televizor.

Au aparut playere Blu-Ray sub preţul de 100€, un motiv în plus sa optaţi pentru FullHD.

Sper ca am reusit sa sintetizez aspectele de baza legate de filmarea FullHD, recomand filmarea FullHD clientilor, dar si tuturor persoanelor care vor citi acest articol.

Oricat ar incerca sa va mai convinga cineva ca tot filmarea SD este mai buna si ca asigura o imagine mai buna, va induce in eroare !

Daca aceasta tehnologie exista de ce sa nu optezi pentru ea? Intradevar costa un pic mai mult decat ceea clasica, dar castigati la calitatea filmarii dublu la rezolutia predata;

ATENTIE pentru cei care vor filmare FullHD (adica la rezolutia de 1920×1080) sa fiti siguri ce negociati pentru acest serviciu, deoarece unele firme au oferte cu filmare FullHD si preda filmarea la rezolutii mai mici, ca HDready – 1280×720,  HdTV.

Camerele care filmeaza FullHD fiind foarte scumpe si foarte putini îsi permit sa investeasca o suma destul de importanta in camere performante FullHD.

Optati spre unul din pachetele noastre de filmare HD (High Definition), care cuprinde predarea filmari FullHD pe Blu-Ray cat si convertirea filmarii in SD, pentru predarea pe DVD-uri pentru rude, prieteni, colegi care nu pot vedea inca filmarea HD.

FullHD = Full High Definition: 1920 x 1080 pixeli

Standard Definition Formats (aproximativ echivalentul difuzarii analogice):

  • 480i – rezolutia este 704×480 pixeli, transmisa la 60 de cadre interpolate pe secunda sau 30 de cadre complete pe secunda.
  • 480p – rezolutia este 704×480 pixeli, transmisa la 60 de cadre complete pe secunda.

High Definition Formats (ex: HDTV):

  • 720p – rezolutia este 1280×720 pixeli, transmisa la 60 de cadre complete pe secunda.
  • 1080i – rezolutia este 1920×1080 pixeli, transmisa la 60 de cadre interpolate pe secunda, sau 30 de cadre complete pe secunda.
  • 1080p – rezolutia este 1920×1080 pixelis, transmisa la 60 de cadre complete pe secunda.