Filmulețe la rezoluție 4K! Ce facem cu 4K și QuadHD?

Cum să folosești Data Highlighter din Google Webmaster Tools
Lista Targuri de Nunti Bucuresti 2014
Show all

4K este numele scurt sub care este cunoscută rezoluţia video care va înlocui mai devreme sau mai târziu actualul format FullHD prin cvadruplarea numărului de pixeli de pe ecran.

În prezent, cea mai populară rezoluţie pentru filme şi cea mai râvnită de utilizatori pentru gadgeturi este cunoscută sub numele de FullHD, numărul de pixeli fiind 1920×1080.

Aceasta a înlocuit aşa-numita rezoluţie Standard Definition (SD, 720×480 pixeli), dar şi rezoluţia HD-Ready 720p (1280×720 pixeli).

Sony NEX FS700 4K

Sony NEX FS700 4K

Industria cinematografică încearcă însă de mai mult timp să impună un nou format care să fie adoptat atât pentru filme, cât şi pentru industria televizoarelor, acesta fiind unul dintre noile atribute ale Smart TV-urilor.

Pe numele său 4K, noua rezoluţie a creat însă unele confuzii printre utilizatori, întrucât nu există încă o rezoluţie standard acceptată de toţi “jucătorii” din industria digitală, iar implementarea acesteia pe scară largă se va dovedi una cel puţin dificilă.

Numele rezoluţiei 4K provine de la numărul de pixeli regăsiţi pe orizontală: aproximativ 4.000 pixeli. Pe verticală există aproximativ 2.000 de pixeli, astfel că rezoluţia 4K este de aproximativ 4.000×2.000 pixeli.

Din păcate, în prezent nu există un standard general acceptat pentru rezoluţia 4K, ci mai multe rezoluţii care se apropie sau depăşesc uşor numărul “magic” 4.000.

Există însă două formate uzuale:

  • QuadHD 3.840×2.160 pixeli – numele său provine din faptul că numărul total de pixeli este de patru ori mai mare decât cel al rezoluţiei FullHD. De asemenea, este şi singura rezoluţie 4K care respectă formatul 16:9.
  • 4K/2K sau 4Kx2K 4.096×2.160 pixeli – aşa cum probabil intuieşti, numele său provine din faptul că numărul de pixeli de pe orizontală este de peste 4.000, iar al celor de pe verticală de peste 2.000.

În general, producătorii de televizoare vor miza pe rezoluţia QuadHD, aşa cum se întâmplă şi în cazul produselor lansate de LG la IFA 2012, însă este foarte probabil ca numele de marketing al acesteia să rămână 4K, întrucât aparent sună mai bine.

YouTube a intrat în jocul 4K

YouTube oferă acum suport pentru filmulețele care au o rezoluție de 4K, adică 4.096 X 3.072 , aceasta fiind de 4 ori mai mare decât cea FullHD 1080p.

Pentru înțelege mai bine ce înseamnă rezoluția 4K, dimensiunea ecranului ideal pentru a viziona un astfel de film este de 7,6 metri. Filmele IMAX sunt proiectate cu ajutorul a două proiectoare cu rezoluție 2K„, scrie inginerul.

Vizionarea la 4K se poate face prin selectarea opțiunii „Original” din meniul pentru rezoluții. Filmulețele de pe YouTube pot fi vizualizate acum la rezoluții video ce pornesc de la 360p până la 4K.

Bineînțeles filmulețele pot fi urmărite la aceste rezoluție numai numai dacă utilizatorii au o conexiune foarte bună la internet.

Telefoane cu 4K!

Potrivit unor surse, Galaxy Note 3 va fi primul smartphone Samsung cu funcţie de filmare 4K (rezoluţie 3840×2160).

Acomodând de până la 4 ori mai mulţi pixeli decât clipurile 1080p, secvenţele filmate cu Galaxy Note 3 vor putea fi admirate în toată splendoarea lor pe ecranul unui televizor din gama Samsung UHD, disponibile pentru piaţa din România în variante cu ecran de 55 şi 65 inch.

Cat costa o camera care filmeaza 4k?

BlackMagic a prezentat prima cameră pentru producții cinematografice capabilă să înregistreze în format 4K RAW (CinemaDNG Raw).

Are dimensiuni reduse, conectori universali, este compatibilă cu accesoriile profesionale pentru cinematografie, salvează pe SSD și costă mai puțin de 4000 USD!

Comparați prețul acesta cu un Canon EOS C500 care costă aproximativ 30.000 USD și o să vă dați seama ce avans tehnologic ne așteaptă în următorii ani.

EOS-C500-4K

EOS-C500-4K

Viitorul este aici! Poate chiar mai repede decât ne-am fi așteptat. Prețurile scăzute ale noilor echipamente ultra-performante lansate săptămâna aceasta nu fac decât să confirme avansul tehnologic din prezent.

Dacă aparatele 4K au ajuns să coste mai puțin de 4.000 USD acum, peste doar cațiva ani vor ajunge sub 1000 USD și toți vom avea o cameră video 4K.

Tehnologia evoluează, devine din ce în ce mai accesibilă și înlocuiește tehnologiile vechi. Așa s-a întâmplat și până acum, dar mai lent.

De acum înainte generațiile se succed din ce în ce mai repede. La fel și în ceea ce privește aparatele foto digitale.

(P) Cameraman si Fotograf la eveniment aveti? Daca nu v-ati hotarat inca, atunci puteti intra sa vizionati clipurile de nunta si botez, montate de Lux Pentru Tine, aici. Pentru preturi puteti intra aici.

Canon eos c500 4k

Canon eos c500 4k