Lovitura pentru Adina Buzatu! Uite ce i s-a intamplat stilistei!
Lampioane Zburatoare pentru nunti si botezuri de lux
Show all

Fotograf Nunta

Cred ca in primul rand ar trebui sa explicam ce inseamna fotograf nunta, un fotograf de nunta profesionist.

Daca ati intra pe acest articol din Google, pentru a gasi un fotograf de nunta/botez profesionist si la preturi accesibile, atunci intrati aici pentru preturi.

O camera scumpa inseamna un fotograf profesionist, fotograf nunta.

O camera scumpa nu te face instantaneu fotograf, te face posesor de camera si, in ultimul timp, cred ca toate camerele vin la oferta cu o pagina de Facebook.

O camera scumpa poate ajuta un fotograf bun sa realizeze imagini mai bune. Anumite ramuri ale fotografiei necesita camere “€œscumpe”, insa nu toate.

Sunt multi alti factori care eclipseaza alegerea camerei, precum subiectul, pregatirea, talentul, experienta, resursele si restul echipamentului.

„E usor sa faci poze, doar apesi un buton, nu?” Fotograf nunta

Da, sunt de acord, e usor sa apesi un buton. Dar o fotografie buna nu e nici pe departe doar o apasare pe buton. As putea sa intru in explicatii foarte adanci si inutile.

Fotograf-Nunta5

Fotograf-Nunta5

Pentru a te convinge, gaseste o fotografie buna, care iti place si incearca s-o reproduci. Si atunci vei vedea cat de usor sau greu e de fapt.

Are 40 de megapixeli, omule! Fotograf nunta

Rezolutia nu inseamna nimic daca vine de pe un senzor mic (telefon mobil) sau imaginea este miscata, ori pur si simplu este o fotografie proasta din punct de vedere al luminii, al compozitiei, al subiectului etc.

Daca o fotografie este buna din punct de vedere artistic si perfecta din punct de vedere tehnic, sunt de ajuns si 3-4 megapixeli pentru un print A4 decent.

Fotograf Nunta

Fotograf Nunta

Ai vazut ce obiectiv mare avea tipul? Iti dai seama ce poze face? Fotograf nunta

Obiectivele lungi (cu focala mare, 200-300mm+) nu ajuta la nimic decat daca chiar este cu adevarat nevoie de ele, adica in fotografii realizate de la mare distanta, precum la concerte, evenimente sportive, imagini cu animale in natura (gradina zoologica nu se pune) etc.

Fotograf Nunta Profesionist

Altfel, doar arata impresionant, sunt grele, costa mult si fac bine la egoul posesorilor, care de obicei sunt deosebit de mandri de scula lor, in special daca nu au un motiv intemeiat sa o foloseasca.

Fotograf-Nunta2

Fotograf-Nunta2

Am un zoom care face de toate, ia toata plaja… E super tare obiectivul™, nu? Fotograf nunta

Nu. Fiindca un obiectiv bun la toate nu e bun la nimic. Pentru amatori, este, intr-adevar, bun in vacante, cand vor sa faca de toate€“ n-am nimic impotriva aici, insa in general, cu cat e mai mica plaja zoom-ului, cu atat e mai buna calitatea imaginii, chestia asta culminand cu obiectivele fixe (nu au zoom), care bulverseaza pe toata lumea cand le dau camera in mana, invart de inel si nu inteleg ce se intampla de nu face zoom obiectivul.

Fotografii au camere scumpe, deci sunt plini de bani, nu? Fotograf nunta

Fotografii sunt oameni care fac multe sacrificii pentru pasiunea si, mai ales, pentru profesia lor.

Fotograf-Nunta3

Fotograf-Nunta3

Asta inseamna ca nu isi petrec vacantele prin Dubai, cand stiu ca le va ajuta mult mai mult afacerea un workshop sau o piesa de echipament importanta.

Am auzit ca e bine sa ai obiective bune, camera nu-i asa importanta. Fotograf nunta

Desi sunt foarte importante obiectivele, ideea asta cred ca e un vestigiu al fotografiei pe film, cand body-ul conta mult mai putin.

In era focusului manual, body-ul conta foarte putin (cat timp facea timpii corect), a devenit ceva mai important cand a aparut autofocus-ul, insa astazi mi se pare mult mai important fiindca totul e electronic, ai senzorul care decide calitatea imaginii si nu filmul, pe care il puteai folosi fie intr-o camera de 2 lei, fie intr-una profesionala.

Asadar, personal consider ca cea mai buna solutie este un compromis intre calitatea camerei si a obiectivelor (degeaba ai 85mm f/1.2 daca nu poti focaliza corect cu el din cauza camerei).

Am niste „erori” in cadru, las’ ca le rezolv in Photoshop. Fotograf nunta

La fel cum se repara o operatie estetica esuata cu machiaj dupa, nu?

Teoretic, da, se pot face multe in Photoshop. Practic, nu inseamnă ca e neaparat necesar sau de dorit.

Retusarea de calitate implica foarte, foarte mult timp, deci este mult mai economic sa realizezi imaginea corect sau cu elementele care trebuie direct din camera.

Mai ales ca multi „fotografi” retuseaza asa de bine cateodata imaginile, ca arata mai bine cum iesisera din camera.

Fotograf-Nunta4

Fotograf-Nunta4

Meseria de fotograf nunta nu este pentru oricine. Chiar daca multi isi pot permite o camera foto digitala profesionala, sau pot obtine contracte si clienti intr-un timp scurt, dar daca nu ai talent, daruire, pasiune pentru fotografie, rabdare si o viziune cat mai artistica si clara asupra compozitiei foto, toate echipamentele din lume sunt de prisos.

Ca fotograf nunta trebuie sa exprimi printr-o simpla fotografie o stare de spirit, o emotie, o traire sufleteasca, chiar daca este vorba doar de un peisaj.

Totul trebuie sa se imbine perfect, armonios, sa nu existe discrepante, compozitia fotografiei sa nu fie foarte aglomerata si sa deranjeze privitorul din punct de vedere estetic.

Toate aceste aspecte se dobandesc in ani de studiu, munca si mii de fotografii de nunta, pentru ca de fotograf nunta vorbim.

Vreau sa vorbim si despre intrebarile multora: „De ce costa asa mult un fotograf nunta?”

COSTURI FOTOGRAF NUNTA: Canon 5DMark II aparatul foto (doar corpul fara obiectiv) – 1900€/bucata – doua bucati = 3800€.

Fotograf-Nunta5

Fotograf-Nunta5

De ce doua? Ce faci ca fotograf nunta daca in toiul evenimentului, fara un motiv anume, te lasa singurul aparat pe care il ai?

Obiectivele pentru aparate foto se cumpara separat si au roluri diferite:

 • Obiectiv 35 mm  (1400€)
 • Obiectiv 85 mm (400€)
 • Obiectiv 70-200 mm (1200€)
 • Obiectiv 24-70 mm  (1200€)
 • Blitz 580EX 500€/bucata (2buc = 1000€)
 • Carduri 32GB 180€/bucata (3bucati = 540€) 2 in aparat si 1 de back up.

Nu voi aminti aici: acumulatori, incarcatori, filtre, gripuri, lumini, trepiede, declansatoare, card reader (si las pe fiecare sa completeze lista…).

Geanta foto 250€  (cea care protejeaza echipamentul atat de scump si rezista încărcată la greutate peste 25kg)

 • Soft-uri cu Licenta de la Adobe: Photoshop (950€)+ Lightroom (330€) = 1280€
 • Laptop Sony cu licenta de Windows 7 – 1500€
 • Hard disk extern 1 TB, si inca unul de Back-up 150€/bucata (2 buc. = 300€)
 • Desktop (PC-ul) 2500€ cu multi core procesors si 6 hard discuri legate in RAID.
 • Monitor DELL Ultrasharp pentru editare foto de 27 inch 800€
 • Primul Site 3000€

Scump, dar cine v-a zis ca fotografia este ieftina? Scump, scump, dar acum toata viata il poti folosi, corect?

Nu, nu chiar. Garantia la echipamentul foto e doar de 2 ani. Daca le folosesti cu grija, unele lucruri vor rezista si 3 ani, altele nu.

Bliturile, spre exemplu, au si ele garantie 2 ani, dar lampa din ele se arde aproximativ dupa 50.000 de declanșări, ce le poti face si in jumatate de an.

In acest caz producatorul nu va repara nimic pentru ca lampa este consumabila si s-a consumat.

Consumabil este si declansatorul si cauciucurile din aparatul foto ce se consuma la randul sau dupa 100.000 de declansari (Canon 5d) sau 150.000 de declansari (Canon 5d Mark II).

Daca esti un fotograf nunta care ai bagat deja mii de euro in echipament si de doi, trei ani nu ai evoluat oferta, pentru ca nu stii cat sa ceri, sper ca acest post te va pune pe ganduri.

Iar daca esti unul dintre acei oameni, ce de 5 ani tot te chinui sa urci peste linia de plutire dar esti tot mai departe de ea, tot cumperi echipament mai nou in speranta ca te va face fotograf mai bun si totul se va schimba cumva, poate a venit timpul sa iti pui problema sa vinzi totul, sa te angajezi undeva si sa te bucuri de o viata linistita unde iei salariul asigurat.:)

Sper ca v-am raspuns la intrebarea „De ce costa asa mult un fotograf nunta?”, poate chiar veti privi altfel fotografii de acum inainte:D