Rolul nasilor la cununie si la botez

Nunta cu peripetii: Ii cad pantalonii nasului si ramane in boxeri
Nunta la Casa Armatei (CCA) / Meniu, Preturi, Pareri

Rolul nasilor la cununie si la botez. Mai intai ar trebui sa definim cununia religioasa:

Cununia religioasa este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tanar si o tanara, de aceeasi credinta, ortodoxa, se unesc de bunavoie in fata Sfantului Altar, pentru a convietui pana la moarte, in vederea nasterii si cresterii de copii.

Cum trebuie sa se pregateasca mirii pentru ziua sfanta a cununiei lor?

Sa fie spovediti si impartasiti cu Preacuratele Taine, cu cateva zile mai inainte; sa fie impacati si cu toate rudele; sa se imbrace cuviincios pentru Taina Nuntii, cum se cuvine crestinilor iubitori de Hristos si sa vina in biserica, la slujba cununiei, cu multa credinta, cu evlavie si nemancati, pentru a primi ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu.

Care este rolul nasilor la cununie?

In practica Bisericii Ortodoxe, doua din Tainele sale sunt savarsite in prezenta si cu participarea nasilor. Aceste Taine sunt Botezul si Cununia.

Nasii sau nunii participa direct si activ la savarsirea acestor slujbe liturgice sfintitoare, indeplinind anumite gesturi si acte importante din cadrul desfasurarii ceremoniei.

Astfel, in cadrul logodnei, ei pun, impreuna cu preotul slujitor, inelele pe degetele mirilor, pun si iau de pe cap cununiile mirilor la cununie.

Fotografie Nunta- Rolul nasilor

Fotografie Nunta- Rolul nasilor

Tot ei sunt cei care tin lumanarile, de o parte si de alta a celor doi tineri care se cununa si participa la dansul ritual, din randuiala acestei Sfinte Taine.

Nasii insa nu au numai un rol estetic si ajutator in savarsirea Tainei Cununiei, ci devin din acel moment parintii sufletesti sau duhovnicesti al celor doi miri.

Pentru cei doi miri, casatoria si mai ales cununia religioasa inseamna o renastere spirituala, nasterea unei familii, pentru care este nevoie de parinti, asa cum pentru nasterea fizica este nevoie de parinti.

Tinand seama de acest rol deosebit al nasilor, de indrumatori si calauzitori ai viitorilor soti, biserica cere ca nasii sa indeplineasca anumite conditii:

Mai intai, trebuie sa fie ortodocsi. Randuielile bisericesti vechi si noi ne indeamna cu insistenta ca nasii sa nu fie de alta confesiune decat mirii si aceasta pentru faptul ca adevarata si eficienta calauzire a lor trebuie facuta in legea ortodoxa.

De aceea, asistenta mirilor la cununie de catre nasi de alta religie nu este ingaduita.

In al doilea rand, se recomanda ca nasii sa fie mai in varsta decat mirii, pentru a fi cu adevarat parinti sufletesti, avand o experienta de viata din care sa impartaseasca ei celor doi tineri.

Practica de a alege nasi de aceeasi varsta, iar uneori chiar mai tineri, nu este recomandabila: Prin ea se micsoreaza seriozitatea institutiei nasiei, facand din ea o simpla formalitate sau element de decor.

De aceea, este sanatoasa traditia, respectata in multe parti ale Bisericii noastre, si in special in mediul rural, ca nasii de botez sa fie si nasi de cununie. Cu cat nasii sunt mai in varsta, si respectul este mai mare.

Nasi sau nuni pot fi si rude apropiate: frati, surori, veri, cumnati. Parintii nu pot fi nasii propriilor lor copii. De asemenea, calugarii nu pot fi nasi, ca si in cazul Botezului, fiindca acestia traind departe de lume, in manastiri, nu se pot ingriji de calauzirea religioasa – morala a finilor.

In al treilea rand, nasii trebuie sa fie cununati si sa aiba o viata morala ireprosabila pentru a putea fi exemple pentru finii lor.

Nu se recomanda ca nasii sa fie tineri necasatoriti. De asemenea, nu este recomandabil ca nasii sa fie tata si fiica sau mama si fiu. Obiceiul practicat in Moldova si mai ales in Bucovina de a avea mai multe perechi de nasi de cununie nu este recomandat.

Nasia de Cununie ca si cea de Botez creeaza rudenie spirituala care constituie impediment la casatorie intre aceste rude in legatura cu nasia, ar mai fi de amintit obiceiul frumos, stravechi si romanesc, ca finii sa sarute mana nasilor, ca semn vazut al respectului datorat.

Rolul nasilor de botez

Alegerea nasilor de botez este foarte importanta pentru familia copilului ce urmeaza sa fie botezat pentru ca ei vor avea un rol foarte important in viata micutului. In mod traditional, nasii de botez erau alesi din familie si de obicei se mosteneau.

In ziua de azi nasii de botez sunt alesi mai mult pentru ca sunt prieteni apropiati de familie.

Cu toate acestea, de dragul copilului, este bine sa te gandesti serios la alegerea nasilor potriviti.  Daca alegi varianta prietenilor de familie, gandeste-te asupra rolului pe care acestia il vor juca in viata copilului tau. Crezi ca peste 10 ani veti fi inca prieteni?

Fotografii-Botez-Maria

Fotografii-Botez-Maria

Iti pot oferi ajutorul lor tie si copilului daca veti avea nevoie de el?

De asemenea, de multe ori prietenii de familie nu sunt foarte bogati. Cateodata parintii trebuie sa se gandeasca si la aspectul financiar atunci cand aleg nasii, pentru ca ei ar trebui sa il sprijine pe copil din toate punctele de vedere in viata.

Biserica sfatuieste ca nasii sa fie alesi in functie de taria credintei lor in Dumnezeu pentru ca ei vor fi calauzitorii spirituali ai copilului atunci cand va creste. Biserica cere ca nasii sa fie un cuplu casatorit.

Nasii sunt practic parintii spirituali ai copilului. Inainte de a intra in Biserica, nasii trebuie sa se marturiseasca si sa se impartaseasca, pentru a fi curati in fata lui Dumnezeu. Ei se leapada de pacatul stramosesc si se inchina lui Isus, crestinand copilul.

Nasii sunt numiti pe viata. Ei se schimba doar in doua cazuri:

  • Daca copilul botezat de acestia moare  (pentru ceilalti copii care se nasteau se alegeau alti nasi deoarece se considera ca nasii vechi au ghinion).
  • Daca unul dintre nasi moare (atunci ramane sa boteze nasul ramas in viata alaturi de o ruda sau un vecin apropiat care sa ia locul nasului decedat).

In mod traditional, nasii de casatorie nu erau obligati sa boteze decat primul copil al cuplului. Daca finii mai aveau copii dupa aceea ii botezau numai daca vroiau sau daca isi permiteau din punct de vedere financiar.

Daca copilul se nastea foarte bolnav si avea sanse mici de supravietuire, acesta era botezat de urgenta de catre moasa, pentru a nu muri nebotezat.

Daca moasa nu este o posibilitate, nasul in aceasta situatie poate fi oricine din familie, sau orice cunostinta, in caz de urgenta, cu conditia sa fie crestin ortodox.

Rolul nasilor

Rolul nasilor de botez este esential, ei „luand un pagan si aducand acasa un crestin” si participand in mod activ la slujba botezului.

Nasii au indatorirea de a pregati copilul pentru botez. In cazul in care copilul moare, nasii trebuie sa se ocupe de inmormantare.

Nasii aduc daruri la botez pentru copil. Datina cere ca nasii sa aduca lumanarile, un rand de haine, camasuta alba si fase.

Nasii cumpara astfel „lumina de botez„. Ei mai cumpara un metru, doi de panza necusuta in care se infasa copilul la botez.

Pe vremuri, baietilor botezati, nasii le dadeau cate un colac in fiecare an de Craciun, pana se la casatorie, apoi tinerii le aduceau nasilor colaci. Fetele primeau doar hainele de botez. In ziua de azi fetelor li se daruiesc si cercei la botez.

Nasii mai au si urmatoarele responsabilitati:

  • platesc preotul
  • aduc bautaura pentru masa de dupa botez
  • dau bani copilului la botez (optional)
  • dau un animal de curte la botezul copilului (un purcel, un miel sau un vitel)
  • ajuta parintii copilului cu bani, cand este necesar
  • se ocupa de educatia religioasa a copilului atunci cand va creste (il invata sa-si faca cruce, il invata rugaciuni, il duce la biserica etc.)
  • se intereseaza de sanatatea si educatia lui